2008-10-08

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) NEDİR? NASIL KORUNMALI?

Osteoporoz yani kemik erimesi kemik doku yogunluğunun azalması nedeniyle dayanıklığının azalması, yani kalitesinin düşmesidir. Kemik erimesinin şiddeti arttıkça kemik kırılganlığı da artmaktadır. Osteoporoz ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden kemik erimesi, zamanında yakalanıp önlenmezse sakatlıklara ve ölüme neden olur. Dünyada kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra bilinen 3. ölüm nedeninin osteoporoz olduğu bildirilmiştir.

Menopozda olan kadınlar yaşamlarının geri kalan kısımlarında osteoporoza bağlı %50'lik bir kemik kırığı riski ile karşı karşıyadırlar. Osteoporoz 3 kadına karşılık 1 erkekte görür ve yaşlılıkta daha çok rastlanan bu hastalık tek başına yaşlılık hastalığı değildir.

Kemikler de kalp, beyin gibi canlı ve sürekli yapılanan bir sistemdir. 30 yaşına kadar kemik yapısı ilerler ve 30 yaşında doruk noktasına ulaşılır. 30 yaşında yeterli kemik kütlesine ulaşılmaması halinde hastalık ortaya çıkmaya başlar. Bu yüzden, kemiklerin korunmasında ve güçlü olmasında birinci adım beslenmedir. 45 yaşından sonraysa kemik kayıp hızı, artmaya başlar. 30-35 yaşına kadar kemik yoğunluğunu en üst seviyeye taşıyabilirsek, ileride yaşanacak yıkımın tahribatını da en aza indirebilir ve osteoporozun önüne geçebiliriz.

ANNE KARNINDAN İTİBAREN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ !
Bebeklikten, hatta anne karnından itibaren doğacak çocuğun geleceği düşünülerek doğru beslenilmesi lazım. Kalsiyumun, yaşam boyunca yeterli miktarda alınması, kemik dokusunu en üst seviyeye çıkaracağından bu yıkımın etkisini zayıflatır. Ayrıca fiziksel aktiviteler, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bütün bunlara karşın yine de genetik gibi diğer bazı faktörler nedeniyle hastalık ortaya çıkabilir. O zaman da uygulanacak tedaviyle yıkım önlenebilir.
Osteoporotik kemik hem kütlesini kaybetmiş hem de iç yapısı bozulmuş bir kemiktir. Kaybolan kemiği tekrar yerine koymak oldukça zor, pahalı ve uzun zaman alan bir olaydır, dolayısı ile risk faktörlerini belirlemek ve osteoporozu önlemek gelişmiş bir osteoporozu tedavi etmekten daha kolaydır.

KEMİK ERİMESİ İÇİN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ...
1. Kadın olmak
2. 50 yaşın üstünde olmak (Yaş arttıkça yoğunluğunu kaybeden kemikler zayıflar)
3. Menopoza girmiş olmak (Menopoza girmiş kadınların ortalama üçte birinde osteoporoz gelişmektedir ki, bunun sorumlusu östrojen düzeyindeki azalmadır)
4. Erken menopoza girmek veya yumurtalıkların operasyon ile alınmasını takiben cerrahi (yapay) menopoza girmek.
5. Erkeklerde erkek cinsiyet hormonu olan testosterondaki azalma ile kemik kütlesi de azalabilmektedir (Erkeklerde gonad fonksiyonunun; işlevinin herhangi bir nedenle azalması osteoporoza bağlı kırıklara yol açabilmektedir).
6. Düşük kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenme ve vitamin D eksikliği
7. Fiziksel aktivitenin, hareketliliğin ve egzersizin az olması, (egzersizin kemik kütlesini arttırdığı, kemiği kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır).
8. Ailede osteoporozlu kimselerin bulunması (kırıklara yatkınlığın bir kısmı kalıtsaldır; annelerinde omurga kırığı öyküsü olan genç kadınlarda da kemik kütlesinde azalmaya rastlanmaktadır)
9. Kısa boylu, ince yapılı kişiler iri yapılı, kilolu kişilere göre daha fazla osteoporoz riski taşımaktadırlar.
10. Beyaz tenli, açık renk gözlü olmak.
11. Sigara içmek
12. Alkollü, kolalı ve kafeinli içecekleri çok fazla tüketmek.
13. Bazı ilaçları uzun süreden beri veya yüksek dozlarda kullanıyor olmak (örneğin; kortikosteroidler, lityum, alüminyum, antikonvülzanlar, antiasitler, antikoagülanlar, siklosporin, tiroid ilaçları ve bazı kanser ilaçları gibi).
14. Bazı hastalıkların olması. Örneğin; şeker hastalığı, tiroid veya paratiroid bezinin fazla çalışması, mide-barsak operasyonu geçirmiş olmak, uzun süren hareketsizlik, felçler, bazı romatizmal hastalıklar ve diğer bazı endokrin (hormonal) hastalıklar osteoporoza neden olabilmektedirler.
Bütün bu nedenlerden dolayı osteoporoz hastalığının sebebinin araştırılmasında tanısında takibinde sadece muayene yeterli değildir; film, kemik yoğunluğu ölçümleri, kan ve idrar incelemeleri de gerekmektedir.
Belirtileri:
Bel ve sırt ağrısı Boyda kısalma, omurgada kırık Sırtta kaburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma El bileğinde kırık Kaburga kırıkları Kalça kemiğinde kırık Hastalığın önüne geçmek için bol sebze ve süt ürünleri tüketilmesi gereklidir.Peynir, lor, yoğurt, süt ve bol sebze sofradan eksik edilmemelidir. Günde 15-20 dakika mutlak surette güneşte kalınmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz günde en azından yarım saat tempolu yürüyüş şeklinde olabilir.
Osteoporozda tanı kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile konur. Osteoporozun tipini belirlemek için bununla birlikte kan biyokimya değerleri araştırılmalıdır.
Erken tanı konması son derece önemlidir !!!
Tedavide;
1.Yaşam tarzında değişiklikler yaparak düşmeyi azaltacak önlemler almak, 2.Doktorunuzca önerilen egzersiz programlarını uygulamaya çalışmak, 3.Beslenme şeklinizi önerilen şekilde düzenlemek, 4.İlaçlarınızı düzenli kullanmak ve yine düzenli doktor kontrolüne gitmek, 5.Osteoporozun önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu bilmek gerekmektedir.

9 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle Birlikte Saglikli Neseli ve Guzel Haftasonu tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

NE ZAMAN BIR YAPRAK DUSSE AKLIMA SEN GELIYORSUN

Bir yaprak dUstu pirlanta agacindan
Duyanlar sasirdi daha ilk baharindan
Yaprak bilmiyodu"ki tutundugun degerini
Yere dusmeden anlayamazdi kaybedeceklerini
Yere dusunce anladi guzelligi verenin agaç oldugunu
Agacta iken taze yemyesil
Yere dustugunde sararıp kurudugunu
Hic gordunmu daldan dusen yapragin geri dondugunu
Dusen yaprağın eski guzelliginde gorundugunu
O yaprakmı utansın yoksa onu dusurenler mi
Yoksa dustu diye ustunden basıp gecenlermi

Alinti:Mehmet Ali Gurci
http://www.siirkolik.com/siirler/11840-nezaman-bir-yaprak-dusse-aklima-sen-geliyosun.asp


Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle Birlikte Saglikli Neseli,Guzel ve Bereketli Bir Hafta Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

AGLA GONUL

Agla gonul agla gonul
Bitmez dedigin su omur
Gelip gecti oldu hayal
Korkutuyor beni bu hal

Sorma gonul sorma gonul
Gercek dedigin su omur
Ruya gibi hayal meyal
Urkutuyor beni bu hal

Alinti:Irfan Cebeci
http://www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp?sair=5043&siir=24552&order=oto

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli ve Guzel Bir Hafta Sonu Tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.

ASK

Guzeliklerle dolu yasamim seninle
Herkes bilirmiydi bole olucagımızı bugece
Aglamak zor gelsede yine
Seni unutmak istiyorum bu durgun gecede
Bilmeliydim herseyin sende olmadigini
Elbet kalbimin birgün seni unutacagini
Bulmalıydım bana seni unutturacak yanini
Gecirmeliydim o kanayan yarami

Alinti:Bahar Kosem
http://www.siirkolik.com/siirler/12979-ask.asp

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net/
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli ve Guzel Bir Pazar Tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.

SEVDA YARASI

Bu pasli soguk gecede
Kapim demir yollarım cikmaz oldu
Bir tek yanina gelmeyi cok istedim
Ayaklarım tas gozlerimde ise yas oldu

Sahipsiz dakikalar mizrap gibi vurdu bedenime
Acisi sadece kalbimde oldu
Sesin gelirken uzaklardan pencereme
Bicak yarasi gibi beni vurdu

Ne cok olmak isterdim yaninda
Oysa hayatinda vardi bir baskasi
Nereden bilirdim erosun saplayacagini oklarini
Evli ve iki cocuk babasi

Alinti:Zeynep Orcanel
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=4393

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net/
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Zaman gelir yollarina kar yagar,etrafini huzun bulutlari sararsa,ne zaman bir dosta ihtiyac duyarsan dost olabildigim kadar burdayim.
Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli Yeni Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

HAYAL BANA YAKIN YAR BANA UZAK

Hayal bana yakin yar bana uzak
Sevdasi basima dolanir gitmez
Askina dUseli yar bana uzak
Yuz bin ogut versen biri kar etmez
Senin askin beni kildi urusvay
Dusmusum pesinde kosarsm hay hay
Kabul et kapinda beni de kul say
Dost yoluna olur asik ar etmez
Ey beni bu derde giriftar eden
Eski muhabbeti kaldirdin neden
Gonul ister kavusmayi olmeden
Gul olmasa bulbul ah_u zar etmez
Beni yakan yansin askin narina
Gonul dustu bir zalimin toruna
Bakmaz misin bu VEYSEL'in zarina
Ah ceker aglarim yar elim yetmez.

Alinti:Asik Veysel
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=204

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net/
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli Yeni Bir Pazar Tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

Sayın Kardeşlerim, Dostlarım ve Arkadaşlarım

BU KAMPANYA KAÇIRILAMAZ NEDENİ BELLİ 2.5 ÇAPULCUYA KARŞI OY KAMPANYASI 300.000.000 TÜRKDEN GELMELİ Kİ DÜNYA TİTRESİN YERİNDEN VE OYLA DA OLSA SİNEK GİBİ EZELİM ONLARI
Msnbc de ermeni tasarısı için oylama var; 'yes' şıkkında 1,5 milyon ermeniyi Türklerin yok ettiği iddia ediliyor.Bu durumu değiştirmek için 'no' şıkkına basmanız gerekiyor. Ülkemize destek olmak için aşağıdaki linke tıklayıp 'no' ile başlayan şıkkı işaretleyiniz.Ankete sizde katılın.Dünyanın en çok tıklanan sitelerinden olan Msnbc de yapılan bu karalama kampayasında ülkemize destek olunuz..Tüm tanıdıklarınıza da bu Yazıyı maille gönderiniz. http://www.msnbc.msn.com/id/21253084

Türkiye Cumhuriyeti'ni Ulusunu,Milletini,Devletini ve Bayrak'ını sevenin Suçu ne? Kapanan bazı bloglar değil http://www.blogger.com web sitesinin yayınladığı bütün http://www.blogspot.com/blog ları, kapatılmış buda gösteriyorki blogger bir yerde bir yanlışmı yaptı? acaba sorusunu getiriyor akla, ama buraya bağlı blog sayfası yayınlayaların günahı ne? Bu yanlışlığın düzeltilerek Blog sayfası yayınlayan'ların mağduriyetinin giderilmesini diliyor ve Bu nedenle bu yanlış olayı Protesto Ediyor ve Kınıyorum blogspot.com'da blog sayfası yayınlayan Kardeşlerime,Dostlarıma ve Arkadaşlarıma geçmiş olsun diyorum

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net/
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Selam hayirli Geceler ve Cumaniz Mübarek Olsun Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin ALLAH'a ( CC ) Emanet Olunuz.Saygilarimla
31/10/2008 Günü Gaziantep Sanko Tıp Merkezinde Anjiyo Olacağımdan Geçici Bir Süre Sizlerle Birlikte Olamayacağım.Sağlık ve Hayır Dualarınızı Bekliyorum,Hakkınızı Helal Ediniz ,Benim Hakkım Hepinize ve Herkese Helal Olsun, Dönüşümde Görüşmek Üzere Sevgiyle Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Esen Kalın ALLAH'a ( CC ) Emanet Olunuz.Saygılarımla

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler ve Haftalar Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Guzel bir Gun ve Hafta Gecirmenizi Dilerim Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun Saygilarimla.
Zaman gelir yollarina kar yagar,etrafini huzun bulutlari sararsa,ne zaman bir dosta ihtiyac duyarsan dost olabildigim kadar burdayim.

GUZEL HAVALAR

Beni bu guzel havalar mahvetti
Boyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden
Tutune boyle havada alistim
Boyle havada asik oldum
Eve ekmekle tuz goturmeyi
Boyle havalarda unuttum
Siir yazma hastaligim
Hep böyle havalarda nuksetti
Beni bu guzel havalar mahvetti

Alinti:Orhan Veli
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=838

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli ve Bereketli Yeni Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla
Gonuller birdir dunyalar ayri olsa da Arkadasliklar sevgiler asklar yalan olsa da umrumda degil dunya yansada biz dostu unutmayiz dost uzakta olsada

OKUTMA UZERINE

SINIF'ın ozaniyim mimli
HABABAM SINIFI'nin yazaririyim unlu
Kim ne derse desin
Cocuklar icin yazdım hep

Canım yansin diye
Isimden atarlar sik sik
Acisini hep cocuklar ceker
Kendi oz cocuklarim
Benden once

Sunu demek istiyorum
Iki is tuttum omur boyu koklu
Cocuklari okutmakti ilk isim
Ikincisi
Yazdigimi cocuklara okutmak.

Ne genclerden ne cocuklardan
Bir yakınmam yok
Arap'ın dedigi dogru
"Çocuk mazbut..."
Memleketse goruluyor iste
Gulluk gulustanlik...
Ne var ki gullerin dikeni cok

Alinti:Rıfat Ilgaz
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=1635

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog